Professionals uit de openbare apotheek, een uitkomst voor het ziekenhuis

24 June 2021
- Lisanne de Bruin / Anouk de Vetter

Een jaar of acht werkte ze in dezelfde openbare apotheek. Een fijne, veilige plek waar ze precies wist waar ze aan toe was. Toch begon er iets te kriebelen om eens een kijkje ergens anders te nemen. Inmiddels zit onze Lisanne al ruim twee jaar bij DNFS en geniet ze van de vrijheid en afwisseling.

 

Na verschillende openbare apotheken gezien te hebben, maakt ze inmiddels al even onderdeel uit van de ziekenhuisapotheek van het Rivas Beatrixziekenhuis. Hier doet Lisanne dynamische werkzaamheden. Een werkdag bestaat uit afwisselende werkzaamheden op de Spoedeisende hulp en het farmaceutisch steunpunt. Ook doet ze de preoperatieve screening vanuit het farmaceutisch steunpunt. Waar ze startte als farmaceutisch medewerker, loopt ze inmiddels volwaardig mee als apothekersassistente op verschillende plekken binnen de ziekenhuisfarmacie.

 

Omgekleed in witte jas, begint Lisanne haar dag om 9:30. Ze werkt veelal zelfstandig, maar is onderdeel van een team. Bij de preoperatieve screening spreekt ze mensen die op de wachtlijst voor opname staan. Er wordt ook een hoop kantoorwerk gedaan, onderling checken hoort er ook bij, dubbele medicatie controle bijvoorbeeld. Ook spreekuren nabellen en medicatieverificatie zijn hier aan de orde van de dag.

 

Op de Spoedeisende Hulp is geen dag of patiënt hetzelfde, dat is wat Lisanne zo leuk vindt: “het grootste verschil met de openbare apotheek is dat je hulp enorm gewaardeerd wordt en mensen op hun kwetsbaarst zijn”.

 

Haar dag eindigt om 18:00, waarna ze lekker naar huis rijdt richting haar dochter.

Zonder ervaring het ziekenhuis in

Natuurlijk moet er tijd en ruimte zijn om ingewerkt te worden, maar een groot deel heb je ook zelf in de hand volgens Lisanne. “Hoe je jezelf opstelt is de sleutel. Een open houding, goed luisteren, de uitleg serieus nemen en in het begin een boekje met aantekeningen bijhouden werkt voor mij goed. Ook kritisch zijn en nauwkeurig werken zijn belangrijk, maar dit spreekt voor zich”.

 

Onze ervaring leert dat de verwachte inwerktijd vaak korter is dan van tevoren wordt ingeschat. Met de juiste begeleiding en tools, kunnen werknemers in korte tijd up and running zijn in de ziekenhuisapotheek. Ons VTGM inwerktraject kan hierin helpen.

 

Voor Lisanne was het AIS HiX nieuw, maar dit onder de knie krijgen vergt haar weinig energie: “het is vooral een kwestie van even ervaren hoe alles werkt, maar als je jong bent gaat dit altijd erg snel”.

 

Waarom professionals uit een andere hoek een uitkomst kunnen zijn

De relevantie van het inzetten van apothekersassistenten uit de openbare apotheek in ziekenhuisapotheken, is groot. De basiskennis over geneesmiddelen en het adviseren hierin, is al aanwezig. Op sommige plekken, zoals waar de preoperatieve screening gebeurt, komen patiënten met thuismedicatie die geverifieerd moet worden. Dit is vergelijkbaar met werkzaamheden uit de openbare apotheek, omdat je onder andere op beide plekken te maken hebt met zelfzorgmiddelen.

 

Als ziekenhuis een assistente uit de openbare apotheek aannemen, kan ervoor zorgen dat een piek in drukte snel verminderd wordt. Feit is dat er een hoop assistenten zijn die deze stap ambiëren, dus de kans op een gemotiveerde nieuwe collega is 100%.

 

Inwerken zal altijd enige tijd kosten, maar wanneer je de nood voor bent, is hier simpelweg tijd voor. Aan te raden is om in te schatten hoe de bezetting voor de komende maanden gaat zijn. Apothekersassistentes kunnen dan op het juiste moment ingewerkt en al klaarstaan.

 

Wil je jouw apotheekteam binnen het ziekenhuis versterken? Neem contact met ons op. Wij ondersteunen bij het werven én inwerken van collega’s. 

anouk-de-vetter-recruiter-de-nederlandse-farmaceutische-support

Anouk de Vetter

Teammanager & recruiter

anouk@dnfs.nl
M: +31 (0)6 81 96 30 06
T: +31625388015

Andere Blogs

Hoe een veranderlijke tijd voor verbeteringen in de apotheek kan zorgen

De wereld is veranderd. In de apotheek betekent dit een groeiende behoefte aan afhaalkluizen, veel meer beeldbellen en ander contact met de patiënt. Zelfs de…

De overstap naar het ziekenhuis: werven én inwerken

Een overstap van de openbare apotheek naar het ziekenhuis – iets dat veel apothekersassistentes wel willen, maar vaak onmogelijk lijkt. Terwijl tegelijkertijd veel ziekenhuizen op…

Jonge talenten in de farmaceutische industrie

Vanuit de opleiding de farmaceutische industrie in – een kijkje in het werk van een Quality Engineer bij Sanquin Plasma Products    Sinds 2013 zijn…

De toekomst en het belang van VTGM

Steeds meer ziekenhuizen lopen tegen hetzelfde probleem aan: de instroom van nieuwe bereidingsassistentes met de juiste ervaring. De rol van de bereidingsassistente in het ziekenhuis…

Hoe Anouk apothekers en managers ontlast door middel van werving en selectie

In de wereld van de farmacie is detachering allang geen onbekend begrip meer. Steeds meer organisaties richten zich op het detacheren van professionals en steeds…

De rol van Willie bij de overstap van AIS

Sinds ruim 1,5 jaar werk ik als apothekersassistente voor DNFS en dit bevalt me tot nu toe erg goed. De persoonlijke omgang en de verschillende…

DNFS is FD Gazellen 2020

DNFS is voor de eerste keer uitgeroepen tot één van de snelst groeiende bedrijven van Nederland. Daarmee zijn wij een van de FD Gazellen 2020….