18 augustus 2022

De rol van een interim apothekersassistente

Miranda Tibben (32) is sinds 2015 apothekersassistent. Na haar opleiding is ze gaan werken in de Poliklinische apotheek en in de klinische farmacie. Inmiddels is ze bij ons in dienst als interim apothekersassistente, waardoor ze op veel verschillende plekken aan de slag kan en daardoor te maken heeft met verschillende opdrachten.

anouk-de-vetter
Anouk de Vetter Recruitment consultant
apotheker-lachen

De rol van interim apothekersassistente is erg breed. Miranda vertelt: ‘’Ik kan terechtkomen in een poliklinische apotheek, openbare apotheek of in de ziekenhuisfarmacie. In mijn vorige opdracht hield ik mij bijvoorbeeld bezig met het klaarmaken van medicatie en het bereiden ervan. En ik had contact met de verpleging als de patiënt opgenomen was, om te overleggen welke behandeling het beste zou passen.’’

De rol van een interim apothekersassistente

In de rol van interim apothekersassistente wisselt Miranda om de paar maanden van plek. Toevallig is zij net begonnen aan een nieuwe opdracht waarbij ze veel met internationale collega’s aan het werk is. ‘’Het is onwijs leuk om telkens van werkplek te wisselen. Op deze manier heb je steeds nieuwe werkzaamheden en leer ik veel nieuwe mensen kennen, dit maakt het heel dynamisch’’. Als interim apothekersassistente wordt er goed gekeken naar de match tussen jou en een opdracht, die goed past bij je persoonlijkheid. ‘’Wat ik heel leuk vind is dat je een team hebt waar je een band mee creëert en dat je pas weer weggaat als de eerdere uitdagingen echt verholpen is’’.

De voordelen voor een team

Als een (ziekenhuis)apotheek veel druk ervaart, kan een interim apothekersassistente extra handen bieden. Het fijne voor een apotheekteam is dat er een tijdsmarge aan vasthangt en je niet direct ‘vastzit’ aan iemand. Als de druk verlaagd is, kunnen het team en interim apothekersassistente weer afscheid van elkaar nemen. Veel interim assistentes worden later nog een keer teruggevraagd, iets dat voor alle partijen fijn is. Voor de opdrachtgever omdat de collega al de wensen kent van het team, voor de assistente omdat deze niet meer lang hoeft te worden ingewerkt.

De opdrachtgever van Miranda, Eddy, Unithoofd bereidingen, bevestigt de baat van een apothekersassistente, hij vertelt: ‘’We hebben we echt profijt gehad van de aanwezigheid van Miranda. De eerste twee dagen waren gevuld met inwerken, op de derde dag kon ze alleen haar taken uitvoeren. Een snelle leerling dus. Qua samenwerking en het meedraaien in de groep ging het uitstekend. Wat Miranda goed doet in deze rol, is dat je haar in elk team kan neerzetten’’.

Dagelijkse dynamiek

Miranda vertelt: ‘’Ik kan mij voorstellen dat mensen bang zijn om als interim apothekersassistente niet als ‘echte’ collega behandeld te worden. Dit is helemaal niet het geval. Ik voel mij altijd echt onderdeel van de teams waarin ik terechtkom. Natuurlijk is de eerste dag altijd even wennen, ik moest zelf allerlei cursussen doen om mee te kunnen draaien, maar je went gauw genoeg.’’

Door de vele afwisseling van werkzaamheden en collega’s zorgt ervoor dat Miranda zichzelf wel een allrounder kan noemen. ‘’Ik was eerst geen bereidingsassistent, maar ben nu behoorlijk goed ingewerkt, vooral op aseptische bereidingen. Ik hoop nog meer te leren over cytostatica en radiofarmacie, dan ben ik echt allround ingewerkt’’.

Bij het ZGT heeft Miranda mee kunnen kijken bij simpele bereidingen tot aan infuuszakken, waarvan de handelingen uitgebreider en complexer zijn. ‘’Elke bereiding kent haar eigen regels, zo worden de individuele bereidingen in een aparte gecertificeerde ruimte gedaan, voorraadbereidingen door farmaceutisch medewerkers en heeft elke ruimte zijn eigen kledingvoorschriften’’.

Uitdagingen binnen de functie

‘’De functie brengt natuurlijk ook uitdagingen met zich mee. Want alles is constant nieuw. Toen ik bij het ZGT begon kon ik alleen IC spuiten klaarmaken. Veel handelingen zijn op zich vrij standaard en pak je snel op, maar je moet de achtergrondinformatie weten. Het is dus van belang om flexibel te zijn en om te kunnen gaan met onzekerheid of onkunde. Daarmee bedoel ik dat je telkens nieuwe dingen leert en het soms even duurt voordat je alles onder de knie hebt. Ik zie dat persoonlijk juist aan een heel positieve uitdaging.’’

De rol van DNFS

‘’Niet alleen binnen het ziekenhuis heb ik verschillende teams, ook DNFS bied mij een team. Het contact is lowkey en informeel, precies wat bij mij past. Iedereen in de organisatie is makkelijk te benaderen. Zo heb je toch een stabiele basis die er altijd is, ook al wissel ik vaak van plek’’, vertelt Miranda.

Originele publicatiedatum: 5 april 2022

Werken als interimapothekersassistent?

Benieuwd of jij ook als interim apothekersassistente aan de slag kan? Neem contact op of bekijk onze vacatures!

Bekijk vacatures
charlotte-vedder