06 maart 2023

Aan de slag als radiofarmaceutisch laborant

‘Wat je vandaag bereidt, zit morgen in iemands bloedbaan,’ zegt laborant Marlie. Samen met collega’s Lauren en Rami werkt ze op de productieafdeling van GE HealthCare, waar ze radioactieve producten voor de gezondheidszorg produceren. Loop een dagje mee en je ontdekt al snel: dit werk is spannend, uitdagend en geeft veel voldoening. Welkom in één van de grootste radiofarmaceutische laboratoria van Nederland.

Radiofarmaceutisch laboranten voor het kantoor van GE Healthcare

Radioactiviteit op de werkvloer

Veiligheid en hygiëne staan in het lab voorop. Voordat je het lab in gaat trek je een pak, schone schoenen en handschoenen aan en zet je een haarnetje op. Het pak is gemaakt van een stof die weinig deeltjes afgeeft. ‘Er mag geen enkel vuiltje van buitenaf het lab in komen’, legt Marlie uit. ‘Dus ook geen telefoon en zelfs geen potlood, want daar komen grafietdeeltjes van af’.

Ze steekt een apparaatje in haar borstzak om radioactiviteit te meten. Dat lijkt spannender dan dat het is. ‘Dit dingetje geeft me continu de bevestiging dat het veilig is. Met een langeafstandsvlucht word je aan meer straling blootgesteld dan hier in het lab. We blijven zelfs ver onder de wettelijk toegestane norm.’

Ook in het lab is alles optimaal beschermd. Flesjes gaan in loodpotjes, de afvalbak op wieltjes is van zware wolfraam gemaakt en de voorraad radioactief jodium ligt veilig in de chemisafe-kast. ‘In die kast laat je ook besmette pincetten of pipetten uitsterven’, zegt Marlie. “Uitsterven” blijkt een vakterm voor het vervallen van radioactiviteit, de straling neemt af met het verloop van tijd.

‘Het radioactief jodium produceren we in het cyclotron. Je kunt niet zomaar even een nieuwe batch bestellen. Het is een heel stapsgewijs proces van bestralen, spoelen en filtreren.’

Marlie Coppelmans – Radiofarmaceutisch Laborant

Laborant en productiespecialist | DNFS

Levensreddende labprotocollen

De productbereiding vindt in en om één van de vier enorme LAF-kasten plaats. ‘LAF staat voor laminar airflow, de lucht in de kast is gefilterd en daardoor zo steriel mogelijk’, zegt Marlie, terwijl ze haar handen via de handschoengaten in de kast steekt. In de LAF-kast mengt ze de verschillende middelen en buiten de kast labelt ze flesjes, noteert ze wat ze doet en bedient ze via de computer de apparaten in de kast.

De verschillende stappen in het bereidingsproces vragen dus om precisie, maar vooral ook om snelheid. Marlie wijst op de aanwezige klokken: ‘Tijd is de belangrijkste factor als je met radioactieve stoffen bezig bent. Ik houd constant bij hoe laat het is om de houdbaarheid van het product te kunnen verzekeren.’ Haar bereiding is klaar. ‘Deze bulkfles is gereed, genoeg voor 48 doses. Hierna vult iemand anders deze af in de cleanroom.’

‘De werktijden hier zijn goed voor de balans tussen je werk en privé. Ik werk van 6 tot 2 uur en heb de rest van de dag voor de kinderen, sportschool en noem maar op.’

Rami Jamal – Radiofarmaceutisch Laborant

Rami over de magie van bereidingen

In de lunchroom van het lab zit collega Rami te studeren. ‘Ik ben opgegroeid in de apotheek van mijn moeder. Als kind vond ik het al magisch hoe zij medicijnen bereidde. Die fascinatie heeft me nooit meer losgelaten. In mijn vorige baan als apothekersassistent in een ziekenhuis deed ik ook bereidingen in een cleanroom’

Rami leert op dit moment een nieuw product bereiden. Artsen gebruiken dit om tumoren op te sporen bij volwassenen en kinderen. Het bevat radioactief jodium, dat na injectie wordt opgenomen door organen als het hart en de bijnieren, en door bepaalde tumoren. Met een speciale scan wordt de radioactiviteit zichtbaar, en dit helpt de arts een diagnose te stellen.

Laborant Rami aan het werk als radiofarmaceutisch laborant

Wist je dat…

  • Je in de cleanroom nóg meer beschermende kleding aan hebt en de ruimte brandschoon moet zijn. Zelfs het kleinste micro-organisme wordt er uit de lucht gefilterd.
  • Er radioactieve stoffen in je lichaam zitten? Je krijgt ze binnen via je eten en het drinkwater. Oorspronkelijk komt deze radioactiviteit uit de bodem en de dampkring.
  • Marie Curie (1867 – 1934) pionier was op het gebied van radioactiviteit en twee Nobelprijzen heeft gewonnen? Niet voor niets wordt ‘Madame Curie’ geëerd in de lunchruimte van GE HealthCare.

‘In het lab ben je met een paar collega’s, maar het hele team bestaat uit zo’n 40 mensen. Laatst gingen we met z’n allen winterbarbecuen, dat was gezellig.’

Lauren Boetzkes – Radiofarmaceutisch Laborant

De aantrekkingskracht van radioactieve labhandelingen op Lauren

Naast Rami zit Lauren. ‘Vorig jaar heb ik de mbo-opleiding voor biologisch medisch analist afgerond. Tijdens mijn twee stages had ik al ervaring opgedaan in een lab, maar ik wilde iets nieuws leren. Werken met radioactieve stoffen leek me wel wat, omdat je een sterk verantwoordelijkheidsgevoel nodig hebt en echt iets bijdraagt aan de gezondheidszorg.’

Elke 4 minuten wordt er ergens ter wereld een patiënt geholpen met de vloeistof die Lauren bereidt. Na injectie in de hersenen van patiënten laat het radioactief jodium bepaalde eiwitten in de hersenen oplichten tijdens een hersenscan. Zo kunnen artsen (vroegtijdig) Parkinson en dementie detecteren.

Word ook radiofarmaceutisch laborant

Wil jij ook een collega van Marlie, Lauren en Rami worden? En aan de slag gaan met radiofarmaca bij GE HealthCare? Bekijk de vacature of neem contact op met onze recruiter Charlotte. Zij kan je er alles over vertellen!

Bekijk de vacature
Vrouw poseert lachend achter laptop

Lees ons laatste nieuws

Apotheker lachen

Als ZZP’er aan de slag bij DNFS

Als zzp’er is het altijd fijn om verschillende opdrachten in het vooruitschiet te hebben en te weten waar je aan toe bent. Wij kunnen je helpen bij de eerste stappen en het vinden van een leuk project. Door ons grote netwerk kunnen we jou aan de juiste opdrachtgevers koppelen, zodat je zelf hier geen tijd meer aan kwijt bent. Benieuwd hoe wij iets voor je kunnen betekenen?

Lees verder
Apotheker schrijft informatie over medicatie

Jonge talenten in de farmaceutische industrie

Vanuit de opleiding de farmaceutische industrie in – een kijkje in het werk van een Quality Engineer bij Sanquin Plasma Products.<br /> <br /> Sinds 2013 zijn wij partner van de farmaceutische industrie. Dankzij onze goede relatie met de opleiding Farmacie en diverse studieverenigingen beschikken we over een groot netwerk van net-afgestudeerden en professionals. De focus in deze dienstverlening ligt voor ons op kwaliteit, betrokkenheid en langdurige samenwerkingen.<br /> <br /> De vraag naar ambitieuze talenten met een farmaceutische achtergrond blijft toenemen. Jong farmaceutisch talent enthousiasmeren en binden is een uitdaging, maar tegelijkertijd essentieel voor een future-proof organisatiestrategie.

Lees verder
Kim en Charlotte

5 tips om ZZP Apothekersassistent te worden

Ben jij apotheekassistent en overweeg je om aan de slag te gaan als ZZP'er? In dit artikel delen we onze inzichten en tips voor apothekersassistenten die overwegen om als zelfstandige zonder personeel (ZZP'er) aan de slag te gaan. Het artikel is gebaseerd op een interview met twee voormalige apothekersassistenten, die samen meer dan 25 jaar ervaring hebben. Tegenwoordig werken beiden als recruiters voor DNFS, waar ze regelmatig ZZP apothekersassistenten spreken en bemiddelen.

Lees verder