07 juni 2024

5 tips om ZZP Apothekersassistent te worden

Ben jij apotheek assistent en overweeg je om aan de slag te gaan als ZZP'er? In dit artikel delen we onze inzichten en tips voor apothekersassistenten die overwegen om als zelfstandige zonder personeel (ZZP'er) aan de slag te gaan. Het artikel is gebaseerd op een interview met twee voormalige apothekersassistenten, die samen meer dan 25 jaar ervaring hebben. Tegenwoordig werken beiden als recruiters voor DNFS, waar ze regelmatig ZZP apothekersassistenten spreken en bemiddelen.

Charlotte Vedder
Charlotte Vedder Manager Recruitment

Overwegingen bij de stap naar ZZP

Charlotte heeft sinds 2013 gewerkt als apothekersassistent, waarbij ze zeven jaar ervaring heeft opgedaan in zowel klinische als bereidingsunits in het ziekenhuis. In 2019 is ze begonnen bij DNFS, eerst als recruiter en daarna ook als detacheringsassistente. Deze ervaring geeft haar een uniek perspectief op het werken als ZZP apothekersassistent. Haar collega, Kim, heeft bijna 20 jaar ervaring als apothekersassistent, zowel in openbare apotheken als in ziekenhuizen, en is nu ook recruiter bij DNFS.

Als ZZP’er krijg je te maken met een aantal nieuwe uitdagingen en verantwoordelijkheden, maar je krijgt er ook veel flexibiliteit en ontwikkelingsmogelijkheden voor terug. Om je te helpen een weloverwogen beslissing te nemen, hebben we hieronder de belangrijkste voor- en nadelen van het werken als ZZP apothekersassistent op een rijtje gezet.

Lees ook onze blog over “De rol van een Interim apothekersassistent”.

Voordelen:

 • Flexibiliteit: Als ZZP’er heb je de vrijheid om je eigen opdrachten te kiezen en je werktijden in te delen. Dit is een van de meest genoemde redenen waarom veel apothekersassistenten kiezen om ZZP’er te worden.
 • Variatie en ontwikkeling: Door op verschillende plekken te werken, ontwikkel je je sneller en doe je meer ervaring op in diverse systemen en werkomgevingen.
 • Inkomen: Het tarief ligt vaak hoger dan in loondienst, wat financieel aantrekkelijker kan zijn.

Nadelen:

 • Werkgarantie: Je hebt geen garantie op werk en je moet zelf je opdrachten vinden. Dit kan soms betekenen dat je periodes zonder inkomen hebt.
 • Administratie: Als ZZP’er ben je verantwoordelijk voor je eigen administratie, zoals facturatie, belastingaangifte en urenregistratie.
 • Pensioen en verzekering: Als ZZP’er bouw je niet automatisch pensioen op zoals in loondienst. Ook moet je zelf je pensioen en verzekeringen regelen. Voor je bedrijf, maar ook voor jezelf.
Kim en Charlotte

5 tips voor startende ZZP’ers

Het starten als ZZP’er kan een spannende maar ook uitdagende stap zijn. Om je op weg te helpen, hebben we enkele praktische tips verzameld die je kunnen ondersteunen bij de start als ZZP apothekersassistent.

1. Financiële buffer: Zorg ervoor dat je een financiële buffer hebt om de eerste maanden te overbruggen, omdat het even kan duren voordat je eerste factuur betaald wordt.

2. Administratieve voorbereiding: Regel je inschrijving bij de KvK, open een zakelijke rekening, en zorg dat je weet hoe je btw-aangifte en facturatie moet doen.

3. Bemiddeling: Samenwerken met een bureau kan je helpen bij het vinden van opdrachten en biedt ondersteuning bij administratieve taken.

4. Communicatie: Houd korte lijntjes met zowel je bureau als je opdrachtgevers. Dit zorgt voor duidelijkheid en voorkomt misverstanden.

5. Netwerk opbouwen: Maak gebruik van de netwerkmogelijkheden om in contact te komen met een opdrachtgevers.

Wil jij starten als ZZP Apothekersassistent? Wij helpen je graag.

Bij DNFS zorgen we ervoor dat je goed voorbereid aan je opdracht begint. We geven advies over tariefbepaling, helpen met de administratieve aspecten en zorgen voor een goede match tussen jou en de opdrachtgever. We hebben regelmatig contact om te checken hoe het gaat en of er verlengingen of nieuwe opdrachten nodig zijn.

Voordelen van werken met DNFS:

 • Langdurige opdrachten: DNFS biedt langdurige opdrachten van vier tot zes maanden of langer, wat meer zekerheid geeft.
 • Persoonlijke begeleiding: Zowel in het voortraject als tijdens de opdracht krijg je persoonlijke begeleiding. Dit helpt bij een goede start en bij het oplossen van eventuele problemen tijdens de opdracht.
 • Netwerk en ondersteuning: DNFS heeft een landelijk dekkend netwerk en helpt actief bij het vinden van nieuwe opdrachten. Dit maakt de overgang van opdrachten soepeler.
 • Administratie en uitbetaling: DNFS verzorgt een groot deel van de administratieve taken, zoals contractbeheer en facturatie. Daarnaast biedt DNFS tijdige uitbetalingen, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over wanneer je betaald krijgt.
 • Onderhandelingen van tarieven: DNFS onderhandelt samen met jou over je tarief, waardoor je verzekerd bent van een marktconform en eerlijk salaris. Met hun marktkennis en ervaring zorgt DNFS voor de best mogelijke voorwaarden voor jou.

Lees ook onze blog: “Als ZZP’er aan de slag bij DNFS”. 

Interesse of heb je vragen?

Met deze tips en informatie hopen we je een goed beeld te geven van wat het betekent om als ZZP apothekersassistent aan de slag te gaan en hoe DNFS je daarbij kan ondersteunen. Ben je geïnteresseerd of heb je vragen? Neem gerust contact met ons op!

Neem contact op
Kim Taling