Observeren, signaleren en analyseren

3 June 2020
- Suzanne Brouwer

Een greep uit mijn carrière als gedetacheerde apothekersassistente

Een prachtige baan met veel afwisseling, leuke mensen en af en toe schrijnende verhalen. Ik kwam begin februari in Ootmarsum terecht, een prachtig klein plaatsje in Overijssel. Het leven loopt net zo als het water in het riviertje de Dinkel, het kabbelt voort. De mensen zijn rustig en het is “ons kent ons”. Pas vanaf april was hier iemand nodig, maar ik mocht al eerder aan de slag. Mijn taak: het team observeren, signaleren, bijsturen en verbeterpunten opstellen. Laat ik daar nou ontzettend van houden! Dus, daar stond ik in de apotheek met mijn blauwe notitieboekje. Ogen op steeltjes, oren open en schrijven maar. Uiteraard stond ik ook aan de balie en was ik aan het uitvullen, pas zo zie je pas echt waar de knelpunten zitten. Mijn blauwe boekje vulde zich snel met kleine verbeterpunten. Ook was er een communicatieadviseur ingeschakeld die af en toe kwam buurten en allerlei trucjes inzette om het team op de proef te stellen, schitterend om te zien! Mijn bevindingen analyseerde ik wekelijks met de apotheker en daar waar nodig werd er direct actie ondernomen. De dames in het team lieten dit toe. Super fijn, want het is altijd even afwachten hoe men dit oppikt.

De kracht van nieuw binnen komen in een team

De communicatieadviseur had de opdracht gegeven om dagelijks een spelverdeler aan te wijzen die overzicht zou houden en alles zou aansturen. Twee keer per dag werd dit geëvalueerd. Al gauw zag ik dat een paar dames binnen het team deze rol wel heel letterlijk namen, als het ze teveel werd kon de rest het “opknappen”. Ik geniet er van om dit te zien gebeuren maar ook hoe de reactie van anderen hier op is. Juist door het inzetten van een spelverdeler was er zichtbaar wie van de dames een geboren leider is en wie niet. Ongetwijfeld een herkenbare situatie in de apotheek. Een vraag die hierdoor wel oppopt, hoe zorg je dat de sterke ego’s niet de overhand nemen? Zodra je dit opmerkt, werkt het vaak het best om de persoon met vriendelijkheid te benaderen, te vragen waar diegene vastloopt en je hulp aan te bieden om de druk van de ketel te halen. Je zal merken dat de spanning afneemt en iedereen weer rustig verder kan werken.

Toen was het ineens eind april

Ik was niet meer nodig want er was ondertussen een vaste kracht gevonden. De coronadrukte was aanzienlijk afgenomen en we hebben een hele hoop kunnen verbeteren. Er was de nodige structuur aangebracht en handvatten om dit te continueren. Ik heb mijn werk met veel plezier gedaan en ik ben de apotheker en het team erg dankbaar voor het vertrouwen dat ze mij gaven. Uiteindelijk voel je je soms toch een buitenstaander die van alles komt vinden en aanpassen. Erachter komen dat dit gevoel volledig onterecht is, is erg fijn.

Lees meer over team DNFS en over onze dienstverlening.

suzanne-brouwer-apothekersassistente-de-nederladnse-farmaceutische-support

Suzanne Brouwer

ApothekersassistenteAndere Blogs

Jaarlijkse ratrace van de Prem en preferentie in de praktijk

Ieder jaar vallen de scorelijstjes van VGZ, CZ en Zilverenkruis weer op onze mat en zoals ieder jaar is de inhoud hiervan weer een verrassing….

Communicatie is key!

“Leg uit wat en waarom je iets doet, zo weet de patiënt waar hij aan toe is.”   Dit kreeg ik te horen toen ik…

De stille kracht in het onderzoek naar weerbaarheid tegen COVID-19

Charlotte is begonnen in het kantoorteam en bekleedt tegenwoordig een gecombineerde rol waar ze zich nog steeds bezig mag houden met haar passie; het vak…

Detacheringsproject in een achtbaan

Diana is werkzaam als apothekersassistente bij DNFS. Ze geeft ons een kijkje achter de schermen als gedetacheerde.   Detacheringsproject Na even uit het vak te zijn geweest…

Bart maakt zich hard voor jonge ambitieuze apothekers

Bart van der Arend biedt kansen voor apothekers. Ben jij op zoek naar een registratieplek met uitstekende opleiders? En wil jij volledig meedraaien in een…

Mijn werk als apothekersassistente en mijn kennis over dermatologie

Elize de Visser is apothekersassistente bij DNFS. Ze deelt haar ervaring. Dermatologie, de impact van huidaandoeningen Tijdens mijn werk als apothekersassistente zie ik dagelijks veel…

De coronasituatie in de apotheek

Ouassima Sakkour over wat corona betekent in haar apotheek. Wat is er anders in de apotheek sinds corona? De patiëntenstroom is anders dan voor corona….

Wat Anouk (tot) haar rol bij DNFS bracht

Anouk de Vetter is deel van het DNFS team als teammanager en recruiter. Ze vertelt over haar werkzaamheden. Gewoon ‘doen’ Eigenlijk altijd al ben ik…

Weerstand aan de balie, hoe ga je daar mee om?

Momenteel werkt Jamila als apotheker in het detacheringsteam van DNFS. Ze heeft veel facetten van het vak langs zien komen. In de openbare apotheken ligt…