Detacheringsproject in een achtbaan

9 July 2020
- Diana Schimmelpfennig

Diana is werkzaam als apothekersassistente bij DNFS. Ze geeft ons een kijkje achter de schermen als gedetacheerde.

 

Detacheringsproject

Na even uit het vak te zijn geweest en drie jaar niet in een apotheek te hebben gestaan, kwam ik voor mijn eerste detacheringsproject terecht in een geoliede machine. In no time was ik weer up-to-date. Nieuwe afleverregistratiesystemen, locaties scannen voor het inhouse track en trace systeem, een afhaalautomaat, herhalingen bestellen via de app, alles was mogelijk! Heerlijk om het werk zo weer in de vingers te krijgen. Hoe anders was de ervaring bij mijn tweede project voor een keten in de grote stad.

 

Na zonneschijn komt regen

 

Direct werd mij duidelijk waarom ik hier geplaatst werd. De apotheek was letterlijk een doolhof; óveral doosjes, zakjes, ongeopende kratten en notities. Ook lades, kasten en planken puilden uit. De eerste klant wist ik gelijk al niet te helpen, want de medicatie lag niet op de geregistreerde locatie. Het vaste personeel keek mij vertwijfeld en schouderophalend aan. Als zij het al niet wisten, waar moest ik dan in hemelsnaam beginnen? Duidelijk een geval van ‘roeien met de riemen die je hebt’ door personeelstekort en langdurig achter de feiten aan lopen. De knop moest om en de handjes moesten wapperen. En niet zo’n beetje ook..

 

Orde in de chaos

 

Gelukkig ben ik iemand die graag gestructureerd werkt. Als een schijnzwangere Tazmanian Devil raas ik regelmatig als een wervelwind door de apotheek. Alles gaat door mijn vingers; papieren en folders van jaren oud? Wég! Hebben we het digitaal ter beschikking? Wég! Tien lege pennen per lade? Wég! Kasten vol met weg te geven Vichy, Eucerin en La Roche Possay? Uitdelen! Om vervolgens de vrijgekomen ruimte grondig te poetsen en te gebruiken voor de dingen die je blind moet kunnen pakken als doosjes, potjes, paperclips, etiketrollen, printerpapier en zakjes. Orde en overzicht voor een opgeruimde werkomgeving en een opgeruimd hoofd, zo werk ik het liefst. Dan pas kan de klant weer centraal staan.

Bij verschillende locaties van deze keten was hulp meer dan welkom. Niet alleen op DNFS werd beroep gedaan, ook collega detacheerders en interim apothekers werden ingeroepen. Het was een bonte verzameling van medewerkers uit heel het land, met een enorme diversiteit aan persoonlijkheden en culturen. Naast de voldoening die deze opdracht me gaf, is de fijne samenwerking met deze collega’s mij enorm bijgebleven. De wil om nieuwe systemen en werkwijzen te leren en het enorme aanpassingsvermogen van iedereen zorgde al snel voor onderlinge acceptatie en een goede samenwerking binnen het team.

Samen hebben we hele medicatiemuren afgebroken. De dure robots, die al lang hun geld hebben opgeleverd maar niet meer praktisch waren, werden leeggeruimd. Begrijpelijk wanneer je met vier man aan de balie op je medicatie staat te wachten, terwijl je het in een kwart van de tijd zelf uit een lade kunt pakken. Laat staan de storingen of het niet kunnen vullen van de robot i.v.m. de lange lijst aan nazendingen bij de groothandel. Door alleen ‘top 200’ medicatie in de ladekast te plaatsen en een centraal bevoorradings- en receptverwerkingssysteem te realiseren, kwam er langzaam weer ademruimte. Ook werd extra plaats gecreëerd om op locatie een overzichtelijk afhaalsysteem in gebruik te kunnen nemen.

 

Ons kent ons gevoel in de grote stad

 

Naast hard werken was er ook ruimte om lekker te kletsen, te brainstormen, te lachen, het hart te luchten en recepten uit te wisselen voor het avondeten. Ook gingen we samen shoppen of uit eten. Zelfs een optreden met de band van mijn vriend stond op het programma. Daar kwamen we klanten uit de apotheek tegen, waarmee we een vreselijk gezellige avond beleefden. Eén klant was zelfs bezorgd om mij: “Ik zag je op de motor door de straat rijden, kijk je wel uit met zo’n gevaarlijk ding meissie? Ik moet mijn medicijnen volgende week nog wel bij je komen halen hoor!” Grote stad, maar toch het ons kent ons gevoel. Heerlijk. Ik krijg wel eens de vraag hoe het leven van een gedetacheerde apothekersassistente eruit ziet. “Want steeds een andere werkplek met andere werkwijzen (..) je bent er toch maar even? Kun je dan wel diepgang krijgen of een band opbouwen? En wat als het niet klikt?” Ja, elk project is inderdaad anders en ik leer steeds nieuwe mensen kennen. Maar ik ervaar dit als zeer positief. Bij DNFS blijf ik geprikkeld en heb ik een steeds groeiend aantal leuke, lieve mensen in mijn leven.

 

Pyjama party met collega’s

 

Als klap op de vuurpijl van een geslaagde samenwerking en de opgebouwde vriendschappen bedachten we bij het bovengenoemde project iets leuks. Een doldwaze damesavond bij de interim apotheker. Met een apotheekmedewerker en twee gedetacheerden van verschillende bedrijven hebben we een heuse pyjamaparty gehouden. Een hapje en drankje, diepgaande gesprekken tot in de late uurtjes en tranen van het lachen. Gewoon omdat het wél klikte. En waarom het contact afstandelijk of zakelijk houden als je er zoveel positieve energie op de werkvloer voor terug krijgt? Men heeft meer voor elkaar over en er wordt een hecht team gevormd. Ook al zit er aan ieder project een einde, ik hoop dat ik dat mee kan geven. Wat heb ik toch een fantastische baan!

 

Teamspirit en werksfeer is alles

 

Ondanks de onrust door veranderende werkprocessen en groot verloop in het personeel, voelde ik hier toch de teamspirit van krachtige assistentes die hart voor de zaak hebben, kritisch zijn en er écht iets van willen maken. “De wil is er, je moet alleen gehoord en serieus genomen worden” en ”Als we er sámen de schouders onder zetten komen we er wel.” Dit hoorde ik mijn collega’s vaak zeggen. En zo is het. Vooral de werksfeer is bepalend en die maak je inderdaad samen. Ook als de langoverpeinsde theorieën van bovenaf in de praktijk heel anders uitpakken; luister naar de professionals op de werkvloer. Die staan daar niet voor niets. Al met al voelde dit project voor mij als een ritje in de achtbaan. Je weet van tevoren dat het leuk gaat worden. Met snelle, rechte stukken en loopings, met ups en downs, maar nooit kun je voorspellen wat je na de volgende bocht te wachten staat. Die spanning en kriebels in je buik, daar doe je het toch allemaal voor? Noem mij maar een thrillseeker, maar keer op keer die uitdaging is precies waarvoor ik het doe! Mijn lijfspreuk roep ik dan ook met enige regelmaat in de apotheek: “Gaat het niet zoals het moet,  moet het maar zoals het gaat!”
anouk-de-vetter-recruiter-de-nederlandse-farmaceutische-support

Anouk de Vetter

Teammanager & recruiter

anouk@dnfs.nl

T: +31625388015

Andere Blogs

Jaarlijkse ratrace van de Prem en preferentie in de praktijk

Ieder jaar vallen de scorelijstjes van VGZ, CZ en Zilverenkruis weer op onze mat en zoals ieder jaar is de inhoud hiervan weer een verrassing….

Communicatie is key!

“Leg uit wat en waarom je iets doet, zo weet de patiënt waar hij aan toe is.”   Dit kreeg ik te horen toen ik…

De stille kracht in het onderzoek naar weerbaarheid tegen COVID-19

Charlotte is begonnen in het kantoorteam en bekleedt tegenwoordig een gecombineerde rol waar ze zich nog steeds bezig mag houden met haar passie; het vak…

Bart maakt zich hard voor jonge ambitieuze apothekers

Bart van der Arend biedt kansen voor apothekers. Ben jij op zoek naar een registratieplek met uitstekende opleiders? En wil jij volledig meedraaien in een…

Observeren, signaleren en analyseren

Een greep uit mijn carrière als gedetacheerde apothekersassistente Een prachtige baan met veel afwisseling, leuke mensen en af en toe schrijnende verhalen. Ik kwam begin…

Mijn werk als apothekersassistente en mijn kennis over dermatologie

Elize de Visser is apothekersassistente bij DNFS. Ze deelt haar ervaring. Dermatologie, de impact van huidaandoeningen Tijdens mijn werk als apothekersassistente zie ik dagelijks veel…

De coronasituatie in de apotheek

Ouassima Sakkour over wat corona betekent in haar apotheek. Wat is er anders in de apotheek sinds corona? De patiëntenstroom is anders dan voor corona….

Wat Anouk (tot) haar rol bij DNFS bracht

Anouk de Vetter is deel van het DNFS team als teammanager en recruiter. Ze vertelt over haar werkzaamheden. Gewoon ‘doen’ Eigenlijk altijd al ben ik…

Weerstand aan de balie, hoe ga je daar mee om?

Momenteel werkt Jamila als apotheker in het detacheringsteam van DNFS. Ze heeft veel facetten van het vak langs zien komen. In de openbare apotheken ligt…