Communicatie is key!

22 October 2020
- Caitlin van de Weerd

“Leg uit wat en waarom je iets doet, zo weet de patiënt waar hij aan toe is.”

 

Dit kreeg ik te horen toen ik voor het eerst zelf patiënten mocht gaan helpen aan de balie, tijdens mijn stageperiode. Ik had mijn stagebegeleider al aan het werk gezien en het positieve effect dat ze op de patiënt aan de balie had door deze aanpak.

 

Sindsdien probeer ik dit altijd toe te passen in mijn werk. Loop ik even weg van de balie om wat te pakken of te overleggen, dan zeg ik dat. Ben ik iets aan het uitzoeken in de kennisbank, dan zeg ik dat. Je proberen te verplaatsen in de patiënt en nadenken over hoe je het zelf prettig zou vinden behandeld en aangesproken te worden zijn dingen om bij stil te staan. Ook lijken veel zaken heel logisch voor ons als apothekersassistent, maar dat zijn ze vaak niet voor de patiënt. We moeten niet vergeten dat wat ons werk is, voor een ander heel onbegrijpelijk kan zijn.

 

Communicatie is een groot onderdeel van het vak. Als je niet voldoende uitleg geeft aan een patiënt over zijn of haar nieuwe medicatie kan dit bijdragen aan een verminderde therapietrouw. Therapietrouw houdt in dat medicatie op de juiste manier wordt ingenomen, op het juiste tijdstip en dat er geen innamemoment wordt overgeslagen. Goede uitleg bij de eerste uitgifte is hierbij zeker van belang. In mijn tijd in het ziekenhuis ben ik een aantal patiënten tegengekomen die, bij het uitvragen van hun medicatie, eigenlijk amper weten waarom ze sommige medicijnen slikken. Of niet slikken. Dat er bijvoorbeeld zichtbaar is in de historie van de patiënt dat deze lang geleden een medicijn heeft gehad dat wel langdurig gebruikt moet worden, maar dat de patiënt aangeeft niet te weten waar het voor is en daarom het niet meer gebruikt. Zaak is dan om op een kalme, niet belerende manier uit te leggen waar het medicijn voor nodig is en waarom het van belang is dat het wel correct wordt gebruikt. Door een goede uitleg hierover wordt de therapietrouw bevorderd. Hoe beter de therapietrouw, hoe beter een patiënt behandeld kan worden. Bijna altijd wordt me na die uitleg gevraagd of ik kan regelen dat de medicatie toch weer gestart wordt.

 

Wanneer iemand zijn of haar herhaalmedicatie komt halen en ik zie dat dit veel te laat wordt opgehaald, vind ik dat vaak toch wel lastig om aan te kaarten bij de patiënt. Het voelt een beetje alsof ik ze de les aan het lezen ben. Ik probeer dit dan ook tactisch aan te pakken. Niet zeggen: “Goh, ik zie dat u het veel te laat op komt halen.”, maar “Mag ik vragen hoe vaak u deze medicijnen moet gebruiken?”. Door een open vraag te stellen kom je ook achter het antwoord en kun je een gesprek opstarten. Overleggen met de patiënt hoe het kan. Had hij nog thuis? Of moest hij een andere dosering innemen in overleg met een arts en is dit niet doorgegeven aan de apotheek? Of simpelweg toch een aantal keer vergeten in te nemen?

 

Door de patiënt te betrekken in het zoeken naar de oorzaak kun je samen op zoek naar een oplossing. Vaak heb je daar beide het meeste baat bij. Jouw “probleem” is opgelost en de patiënt is weer even alert gemaakt op zijn medicatie.

 

Verder is een groot onderdeel van goede communicatie t.o.v. de patiënt wat je uitstraalt. Wat je uitstraalt krijg je (over het algemeen) terug. Toen ik net begon met werken had ik zo’n dag waarop alles even niet lekker ging. Halverwege de dag realiseerde ik me dat dit ook wel deels aan mij lag. Ik had me al zo laten beïnvloeden door wat “mis” was gegaan eerder die dag, dat ik daar de rest van de ochtend mee in m’n hoofd had gelopen. Dit had indirect toch invloed op mijn manier van communiceren naar de patiënten. Die deden al de hele ochtend allemaal zó kortaf en ik snapte niet waarom. Later realiseerde ik me dat ik dat waarschijnlijk zelf ook was, omdat ik mijn dag niet had. Toen ik die middag weer aan de balie stond had ik me voorgenomen niet meer zo in mijn eigen hoofd te zitten, maar me weer wat meer open op te stellen. Dit merkte ik meteen terug in de gesprekken die ik daarna voerde. De meeste mensen waren net zo vriendelijk terug! Sindsdien probeer ik wat me verder bezig houdt niet te laten beïnvloeden wat en hoe ik zaken met een patiënt bespreek. Door uit te stralen dat er niets aan de hand is en ik alle tijd heb voor de patiënt krijg je veel gezelligere patiënten en gesprekken terug!

 

Mijn motto is dan ook: Behandel de patiënt zoals je zelf ook behandeld zou willen worden. Wees vriendelijk, duidelijk en laat je niet beïnvloeden door zaken die er op dat moment niet toe doen. De patiënt zal zich dan spiegelen aan jou en wat minder snel geneigd zijn onvriendelijk of ongeduldig te zijn. Zo maak je het voor jezelf een stuk makkelijker en voor de patiënt een stuk prettiger!

anouk-de-vetter-recruiter-de-nederlandse-farmaceutische-support

Anouk de Vetter

Teammanager & recruiter

anouk@dnfs.nl
M: +31 (0)6 81 96 30 06
T: +31625388015

Andere Blogs

Jaarlijkse ratrace van de Prem en preferentie in de praktijk

Ieder jaar vallen de scorelijstjes van VGZ, CZ en Zilverenkruis weer op onze mat en zoals ieder jaar is de inhoud hiervan weer een verrassing….

De stille kracht in het onderzoek naar weerbaarheid tegen COVID-19

Charlotte is begonnen in het kantoorteam en bekleedt tegenwoordig een gecombineerde rol waar ze zich nog steeds bezig mag houden met haar passie; het vak…

Detacheringsproject in een achtbaan

Diana is werkzaam als apothekersassistente bij DNFS. Ze geeft ons een kijkje achter de schermen als gedetacheerde.   Detacheringsproject Na even uit het vak te zijn geweest…

Bart maakt zich hard voor jonge ambitieuze apothekers

Bart van der Arend biedt kansen voor apothekers. Ben jij op zoek naar een registratieplek met uitstekende opleiders? En wil jij volledig meedraaien in een…

Observeren, signaleren en analyseren

Een greep uit mijn carrière als gedetacheerde apothekersassistente Een prachtige baan met veel afwisseling, leuke mensen en af en toe schrijnende verhalen. Ik kwam begin…

Mijn werk als apothekersassistente en mijn kennis over dermatologie

Elize de Visser is apothekersassistente bij DNFS. Ze deelt haar ervaring. Dermatologie, de impact van huidaandoeningen Tijdens mijn werk als apothekersassistente zie ik dagelijks veel…

De coronasituatie in de apotheek

Ouassima Sakkour over wat corona betekent in haar apotheek. Wat is er anders in de apotheek sinds corona? De patiëntenstroom is anders dan voor corona….

Wat Anouk (tot) haar rol bij DNFS bracht

Anouk de Vetter is deel van het DNFS team als teammanager en recruiter. Ze vertelt over haar werkzaamheden. Gewoon ‘doen’ Eigenlijk altijd al ben ik…

Weerstand aan de balie, hoe ga je daar mee om?

Momenteel werkt Jamila als apotheker in het detacheringsteam van DNFS. Ze heeft veel facetten van het vak langs zien komen. In de openbare apotheken ligt…