Mijn werk als apothekersassistente en mijn kennis over dermatologie

3 juni, 2020 - Elize de Visser,

Elize de Visser is apothekersassistente bij DNFS. Ze deelt haar ervaring. 

De impact van huidaandoeningen

Tijdens mijn werk als apothekersassistente zie ik dagelijks veel cliënten met verschillende huidaandoeningen. Huidproblemen kunnen een grote impact hebben op de mensen die er last van hebben. Dit klinkt misschien gek, maar bijna alle vormen van huidproblematiek hebben een grote psychische en sociale impact. Denk hierbij bijvoorbeeld aan stress, angst, schaamte en verdriet. Een voorbeeld van een huidaandoening die het gevoel van schaamte kan opwekken is acne bij tieners. Psoriasis kan juist weer angst opleveren, doordat mensen bang zijn voor de hoeveelheid huidschilfers die ze kunnen achterlaten.

Als apothekersassistente heb je een grote rol in het adviseren en het begeleiden van crèmes en zalven. Een juist gebruik van deze middelen zorgt voor een bevordering van de therapietrouw, een verbetering van de levenskwaliteit en een sneller herstel van de huidaandoening!

Verschillende huidtypen

Iedereen heeft een ander huidtype. De huidtypes verschillen van een droge tot een vette huid, van vochtarm, gevoelig of allergisch tot rood, onzuiver, gemengd of normaal. Ook kan de huid in de loop der jaren veranderen. Daarom is verzorging op maat erg van belang. Wat veel mensen niet weten is dat veel medicatie de huid kan aantasten, in de vorm van bijwerkingen, overgevoeligheid en allergieën. Huiduitslag en jeuk zijn verreweg de meest voorkomende reacties als gevolg van overgevoeligheid op een bepaald medicijn. Verder kan antibiotica ervoor zorgen dat de huid gevoeliger wordt voor uv-straling. Vandaar dat het erg belangrijk is dat wanneer een assistent antibiotica afgeeft met deze bijwerking, er goed bij wordt uitgelegd dat de huid beschermd moet worden. Zowel het huidtype, de leeftijd als de gezondheidstoestand en het gebruik van medicatie vragen om goed afgestemde huidverzorging.

Goed advies over huidverzorging

Toen ik veertien jaar geleden als apothekersassistente begon, had ik al gelijk een enorme interesse in de crèmes die we verkochten in de apotheek. Die interesse is altijd gebleven, dus ben ik een opleiding gaan volgen tot schoonheidsspecialiste. Zodat ik nog beter wist hoe de huid in elkaar steekt. Van het een kwam het ander en nu heb ik mijn eigen huidverzorging adviesbureau Skin a Lize, waarbij ik trainingen geef aan andere apothekersassistenten!

In mijn omgeving merkte ik dat veel huisartsen niet zo goed wisten wat ze als basiscrème moeten voorschrijven. Een basiscrème wordt ook wel indifferente therapie genoemd, en heeft de werking dat bij droge huid, eczeem en psoriasis de huid barrière beschermt en herstelt. Het werd ook vaak vergeten dat deze crèmes voorgeschreven moeten worden bij corticosteroïden. Op een gegeven moment had ik de afspraak met de huisartsen dat ik de basiscrème mocht aanpassen aan het huidtype van de cliënt. Zo verkocht ik bij de medicatie tegen acne (wat de huid erg kan uitdrogen) speciale crèmes die het comfort van de huid vergroten, zonder de acne te verergeren.

Verder heb ik een huidanalyse apparaat tot mijn beschikking waarbij ik kan zien of iemand beschadigde pigmentcellen heeft. Dit kan namelijk een voorloper zijn op huidkanker. Een goede samenwerking tussen huisarts en dermatoloog is dan ook onmisbaar. Zo heb ik veel mooie gesprekken met de patiënten kunnen voeren en kregen ze vertrouwen in het belang van het gebruik van hun crèmes.

Lees meer over team DNFS en over onze dienstverlening.

Elize de Visser

Apothekersassistente