Ouassima-Farmaceutisch-Consulente-DNFS

De coronasituatie in de apotheek

21 mei, 2020 - Ouassima Sakkour,

Ouassima Sakkour over wat corona betekent in haar apotheek. 

Wat is er anders in de apotheek sinds corona?

De patiëntenstroom is anders dan voor corona. Er zijn zo min mogelijk mensen in de apotheek, we werken bijvoorbeeld met een afhaalautomaat. Alle medicijnen worden door ons klaargemaakt, patiënten ontvangen een code per sms en kunnen het uit de afhaalautomaat halen. Voorheen deden we dit enkel voor een bepaald aantal patiënten, nu eigenlijk voor iedereen. Qua maatregelen ontsmetten we alles waar we mee werken met alcohol, we dragen handschoenen en er hangt een plexiglas plaat voor de balie. ’s Middags gaan we een paar uur dicht, om alle recepten te verwerken in alle rust. De eerste uitgifte kan niet via de automaat, dus deze gebeurt tegenwoordig telefonisch. Hierna gaan ook deze in de afhaalautomaat. Als mensen iets afleveren, oude medicatie bijvoorbeeld, wordt dit op een tafel gezet en kunnen wij het zonder contact met de patiënt weggooien.

Waar loop je tegenaan?

Eigenlijk vrij weinig! Het is een heel stuk rustiger en daardoor hebben we meer tijd om recepten weg te werken. Patiënten zijn goed op de hoogte van alle maatregelen en iedereen respecteert de anderhalve meter afstand. De maatregelen zijn goed gecommuniceerd, zo hangt er een groot bord voor de apotheek met hoe we bij ons met de situatie omgaan. Eigenlijk loopt alles veel soepeler dan voorheen. Wel zijn er nog veel ouderen die hier naartoe komen merk ik.

Wat is positiever?

De rust. Hierdoor kunnen we achter de schermen de werkzaamheden beter uit- en doorvoeren. We werken met zijn allen echt in een geoliede machine.

Wat wil je collega-apothekersassistentes meegeven?

Het is heel belangrijk om goed te communiceren. Wanneer de communicatie goed loopt, volgt de rest vanzelf. Weerstand bij patiënten verdwijnt hierdoor. Verder: hou je aan de maatregelen om elkaar te beschermen. Want het is belangrijk dat we in onze vrije tijd geen risico nemen (contact hebben met andere mensen en de andere maatregelen van het RIVM) om elkaar te beschermen. Want als een persoon de maatregelen niet nauw neemt en daardoor iets oploopt en komt werken dan kan het hele team besmet worden.

Wat wil je patiënten meegeven?

Aan ouderen: blijf vooral thuis, neem zo min mogelijk risico voor uzelf. Mocht het mogelijk zijn, laat dan iemand anders de medicatie ophalen en thuisbrengen.

Waar ben je dankbaar voor?

Zowel economisch als maatschappelijk heeft deze situatie heel veel impact. Je waardeert daardoor de dingen waar je voorheen niet zo bij stil stond. Het contact met vrienden en familie zoals je dat nu hebt. Mensen zijn over het algemeen ook vriendelijker naar elkaar toe. Dat is fijn en laten we dat vasthouden. Ook leven we hier eigenlijk in zoveel vrijheid, daar sta je normaal gewoon niet bij stil. Tot slot is er zoveel respect onderling. Er wordt gezien hoe belangrijk onder andere de mensen in de zorg zijn. Zelf heb ik super veel respect voor mensen met kinderen thuis. Ik heb er zelf maar eentje, maar kan me voorstellen dat de druk thuis erg hoog ligt. Zeker bij meer kinderen. Hou vol, we moeten dit samen doen!

Lees meer over team DNFS en over onze dienstverlening.

Ouassima Sakkour

Farmaceutisch Consulente